İngiltere Turist Vizesi Hakkında

İngiltere turist vizesi herhangi bir ziyaret amacıyla ve kısa süre için ( 6 aydan az süre) İngiltere’ye gitmek isteyenlerin başvurabilecekleri bir vizedir. İngiltere turist vizesi başvurusu yapıldığında İngiltere Konsolosluğu 6 aylık veya 1 – 2 – 5 – 10 yıllık süreyle vize verebilmektedir. Süre olarak farklı olmalarına rağmen bütün vizeler aşağıda belirtilen şartlara tabidir. Lütfen dikkat; burada belirtilen bilgiler bütün İngiltere turist vizeleri için geçerli olan bilgilerdir. Buradaki bilgi ve yönlendirmeleri takip ederek İngiltere turist vizesi başvurusu yapabilirsiniz. Bütün yapmanız gerekenler ve bu İngiltere vizesi türü için ne türlü şartlar vs. söz konusu olduğu sırasıyla açıklanmakta ve İngiltere turist vizesi başvurusu yapmak için bütün bilmeniz gerekenler sizlere sunulmaktadır.

Ancak İngiltere turist vizesi başvuruları değişik amaçlarla yapılabileceğinden ve bu amaçlardan bazıları hakkında özel düzenlemeler ve şartlar söz konusu olduğundan bu özel nitelikteki vizeler için ayrı ayrı açıklamalara burada belirtilen bilgilere ek olarak web sitemizde İngiltere turist vizesi başlığı altında alt başlıklar olarak belirlenmiş kategorilerde verilmiştir. Örneğin eğer aile ziyareti amaçlı bir İngiltere turist vizesi başvurusu söz konusu ise İngiltere turist vizesi başvurusu için burada belirtilen bütün bilgiler geçerli olmak kaydıyla bazı ek bilgilere ihtiyacınız olacaktır. Bu sebeple buradaki bilgilerin yanı sıra İngiltere turist vizesi başvurusu yapmak isteyen herkese amaçlarına yönelik olan bölümlerdeki bilgilere de buradaki bilgilere ek olarak başvurmalarını tavsiye ederiz. Örneğimizdeki gibi, şayet İngiltere turist vizesi başvurusundaki amaç aile ziyareti ise buradaki bilgilere ek olarak İngiltere turist vizesi-aile ziyareti başlığı altındaki sayfalarımızda belirtilen bilgilerden de faydalanmalısınız. Veyahut İngiltere turist vizesi başvurusu ile amacınız bir iş görüşmesi ve ziyaret ise o takdirde yine buradaki bilgilere ek olarak İngiltere turist vizesi-iş ziyareti bölümünü içeren web sayfalarına bir göz atmanız gerekmektedir.

Unutulmaması gereken ise şudur; buradaki bilgiler bütün İngiltere turist vizeleri için geçerli genel prosedür ve şartlar olup değişik amaçlarla gerçekleştirilecek bir seyahat için buradaki bilgilere ek bilgi ve şartlara ihtiyacınız duyabileceğinizdir. Burada öncelikle İngiltere turist vizesi başvurusu için adım adım ne yapmanız gerektiği, ne tür bilgi belgelere ihtiyaç duyabileceğiniz, başvurunun nasıl yapılacağı başvuru aşamasında veya başvuru sonrasındaki bütün prosedürler en basit ve pratik şekliyle açıklanmaktadır. Buradaki bilgiler İngiltere göçmenlik kanunları ve yönetmeliklerinin İngiltere turist vizesi ile ilgili bölümlerinin yanı sıra gerek İngiltere konsolosluğunun gerekse İngiltere sınır ajansının uygulama ve yönergeleri dikkate alınarak özetlenmiş ve aslında oldukça komplike olabilecek birçok konu mümkün oldukça basite indirgenerek pratik hale getirilmek suretiyle sizlere sunulmuştur. İlk bölümde 11 madde halinde İngiltere turist vizesi başvurusu prosedürü ve nasıl ve nereden başlayıp ne yapacağınız açıklanmakta ikinci bölümde ise yukarıda belirtilen düzenlemeler ışığında İngiltere konsolosluğu tarafında yapılacak incelemede nelere bakılacağı ve incelemenin hangi kriterler ile değerlendirileceği açıklanmakta ve sizlere İngiltere turist vizesi başarı şansının ne olabileceği yönünde bir pusula olma niteliği arz etmektedir.
Son olarak şunu belirtmek isteriz; buradaki ve genelde web sitelerimizdeki bilgilerde sorunuzun karşılığını bulamadıysanız veya tatmin olmadıysanız bizi her zaman için Londra ve Türkiye deki ofislerimizden arayabilir ve firmamız uzmanları ile kontağa geçebilir ve başarı şansı yüksek olan bir başvuru yapma yönünde ilk adımı atabilir bu şekilde her yıl reddedilen binlerce kişiden biri olmaktan kurtulabilirsiniz. 

Yapılması Gerekenler

İngiltere Turist vizesi almak için yapmanız gerekenler şunlardır;

  1. İngiltere turist vizesi başvuru formunu yazıcınızdan çıkarıp formu doldurmanız ve formun ekinde belirlenen belgeleri tamamlayıp firmamız ofislerine göndermeniz gerekmektedir. (İngiltere turist vizesi formu)  Gerek bu formun doldurulması ve eklerindeki belgelerin hazırlanması sırasında ve gerekse bu form ve belgeler firmamıza ulaştırıldıktan sonraki aşamalarda ihtiyacınız olan bütün bilgiler aşağıdaki sırasıyla ve aşama aşama açıklanmaktadır. Şayet aradığınız sorunuzun cevabını burada bulamadıysanız lütfen firmamız uzmanları ile telefon aracılığıyla derhal irtibata geçiniz.   
  2. Gidiş amacınız belirtmek ve eğer aile ziyareti veya iş ziyareti söz konusu ise davetiye gerekmektedir. Diğer durumlarda da gidiş amacınızı belgeleyebilecek dokümanlara ihtiyaç duyulacaktır.(otel rezervasyonu, tur rezervasyonu, uçak bileti rezervasyonu vs.)
  3. Maddi durumunuza ilişkin belgeleri hazırlamanız gerekmektedir. Bu özellikle İngiltere de kaldığınız süre içerisinde kamu sosyal yardım ihtiyacınızın olmayacağını belgelemek açısından önemlidir. Maddi durumunuzun yeterli olmaması sonucuna varılırsa, İngiltere turist vizesi başvurunuz reddedilecektir. Maddi durumunuzun yeterliliği ve maddi durumunuzun yeterli olarak görülüp görülmeyeceği firmamız uzmanlarınca incelenecek ve sizlere bilgi verilmek suretiyle şayet gerekliyse İngiltere turist vizesi başvurunuzun başarılı olmasını sağlayacak hazırlıklarda bulunmanız açısından yönlendirme yapılacaktır. Başvuru formumuzda belirtilen ayrıntılı belge listesindeki belgeleri hazırlamanız gerekmektedir. Firmamız uzmanlarının ilk incelemesi bu formlara ek olarak sizlere gönderilen belge listesindeki dokümanlara bağlı olacaktır. Bahsi geçen bilgilendirme ve yönlendirmeler İngiltere göçmenlik kanunlarının İngiltere turist vizesi için öngördüğü kanun ve kurallar çerçevesinde olacak ve İngiltere vize başvurunuzun başarılı şekilde sonuçlandırılmasına katkı sağlayacaktır. Hatırlanması gereken şudur; belge listesinde belirtilen bütün belgeleri verseniz dahi vize başvurunuz reddedilebilecektir. Dolayısıyla önemli olan bu belgeleri sunabiliyor olmak değil, bu belgelerin içeriğindeki bilgilerin göçmenlik kanun ve kurallarında öngörülen nitelik ve şartların taşındığını gösterebiliyor olmasıdır. İngiltere konsolosluğu vize memurunun hangi hususları dikkate aldığı firmamız uzmanlarınca bilinmekte ve İngiltere vizesi başvurunuz daha İngiltere vize memurunun incelemesine sunulmadan uzmanlarımızca ön incelemeye tabi tutulmak suretiyle olası bir ret cevabıyla karşılaşmamak için yapılması gerekenler öncelikler belirlenerek sizlere bildirilmekte ve sizlere daha sağlıklı ve başarı şansı daha yüksek bir başvuru yapma fırsatı tanınmaktadır.
  4. Şayet bütün bilgi ve belgeleriniz eksiksiz ve tam ise ve uzmanlarımız yaptıkları ön inceleme sonrası sizleri bilgilendirdikten sonra ve varsa eksiklerinizi sizden talep ettikten sonra başvurunuzun yapılması aşmasına geçilecektir. Öncelikle İngilizceye tercümesi gereken bütün evraklarınızın çevirileri firmamız tercümanları tarafından yapılacaktır. Bu tercümeler için ( kaç dokümanın ve ne kadar uzunluktaki dokümanların söz konusu olduğu hesaba katılmaksızın) herhangi bir ücret talep edilmemektedir ve firmamız banka hesabına yatıracağınız ve firmamızca belirlenen toplam vize başvuru masraflarının içerisine dahildir.
  5. Tercümeler tamamlandıktan sonra, şayet gerekiyorsa sponsorluk deklarasyonu firmamız uzmanlarınca varsa sizin sponsorunuz için hazırlanacak ve sponsorunuza gönderilecek imzalanıp geri göndermesi sağlanacaktır.
  6. İngiltere turist vizesi başvurunuz firmamız uzmanlarınca online olarak yapılacaktır. Yapılmış olan başvurunuz için bir başvuru dosyası tamamlanmış olacaktır. İngiltere turist vizesi için öngörülen ve İngiltere konsolosluğu tarafından talep edilen ücret firmamız tarafından karşılanacak olup firmamızca sizlerden talep edilen İngiltere turist vizesi başvuru ücretine dâhildir. Herhangi bir ek ücret veyahut ödeme söz konusu olmayacaktır.
  7. Sizler ile kontağa geçilerek biyometrik tarama ( parmak izi ve göz taraması) işlemi için sizler içinde uygun olabilecek gün ve saatte randevu alınacak ve bu randevu tarihine ilişkin konfirmasyon sizlere bildirilecektir.
  8. Randevusu alınan tarih ve saatte parmak izi vermek ve biyometrik taramadan geçmek üzere Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Bursa’daki merkezlerden hangisinden randevu sizin için alınmış ise o merkezde bulunmanız gerekmektedir.
  9. Biyometrik taramadan sonra yapılmış olan vize başvurusu İngiltere konsolosluğu tarafında incelemeye alınacaktır.
  10. İstisnai de olsa İngiltere konsolosluğu yüz yüze görüşme yapmak üzere başvuru sahibin bir mülakata katılmasını talep edebilmektedir. Bu durumda firmamız bu mülakat talebi ile ilgili işlemleri takip ederek sizlere gerekli bilgiler aktarılacaktır. Ayrıca mülakatta ne tür sorular sorulabileceği ve mülakata neden gereksinim duyulduğu ve hangi tür sorunlar ile karşılaşabileceğiniz ve bunları nasıl aşabileceğiniz yönünde ve İngiltere göçmenlik kanun ve kuralları çerçevesinde sizlere bilgi verilecek ve mülakata ne ile karşılaşabileceğinizi bilir bir şekilde çıkmanız sağlanacaktır.  Unutulmaması gereken şey şudur; birçok kez başvuru sahipleri mülakat sırasında ne ile karşılaşacaklarını bilmemekte ve panik havasında mülakata girmektedirler. Ayrıca sorulan soruların ne amaçla ve hangi yönde sorulduğunu bilmemekte ve kendilerinden ne türlü cevaplar beklendiğini ve hangi cevap ve bilgilerin vize başvurusunun olumlu sonuçlanmasını sağlayacağını bilmemekte ve çoğu zaman gerek aşırı heyecan ve gerekse beklide ilk bakışta anlamsız kalabilecek sorulara karşı yetersiz ve eksik sayılabilecek cevaplar verilmiş olması aslında yeterli niteliklere gerçekte sahip olunmasına rağmen bunların vize memuruna yeterince aktarılamamasına binaen birçok İngiltere vizesi başvurusu haksız yere reddedilebilmektedir. Her yıl reddedilen binlerce vize başvurusunun çoğu eksik veya yetersiz ve yanlış bilgi ve belgeden kaynaklanmaktadır. Bunun önüne geçmek ve bu başvurunuzda bu konuya hakim uzmanlarla hareket etmek size ait olan bir tercih.
  11. Bütün aşamalardan sonra, İngiltere turist vizesi başvurunuz eğer mülakata gerek duyulmamış ise 2 – 3 hafta içerisinde ve bazen daha da kısa süre içerisinde sonuçlandırılmakta, İngiltere vizesi alınmış şekliyle pasaportunuz sizlere firmamız tarafında kargo ile bir sonraki gün ulaştırılmaktadır. İngiltere turist vizesi başvurunuzun 2 – 3 haftalık süreden daha kısa bir sürede sonuçlandırılması eğer daha önceki bir tarihe ait İngiltere vizeniz varsa veya schengen, Amerika, Kanada vb. vizeleri varsa, kuvvetle muhtemeldir. İngiltere konsolosluğu şayet yüksek sayıda İngiltere vizesi başvurusu almış ve çok iş yükü varsa veya siz mülakata çağırıldı iseniz vizenizin çıkması süreci bir iki hafta daha uzayabilecektir. Bu durumlarda da firmamız uzmanları sizleri sürekli olarak bilgilendirecektir. Daha başvurunuz yapılmadan sizlere o dönem içerisinde yapılan vize başvurularının ne kadar sürede sonuçlandırıldığı konusunda da İngiltere vizesi başvuru dosyanızın hazırlanması sırasında bilgi ve destek verilecektir.

Şartlar

İngiltere turist vizesi başvurularında İngiltere göçmenlik kanunlarının öngördüğü ve İngiltere Konsolosluğu tarafından İngiltere turist vizesi başvurularına uygulanan şartlar şunlardır;

  1. Amaç kesinlikle kısa süreli olmalıdır. Bunun anlamı 6 aydan daha fazla süre ile İngiltere’ye gitmek istiyorsanız veya bu ülkede daha fazla süre ile kalmanız gerekiyorsa turist vizesine başvuramayacağınızdır. Burada bahsedilen 6 ay herhangi 12 ay içerisinde 6 aydır. Yani toplamda herhangi 12 ay toplamında 6 aydan fazla kalma amaçlı olarak bu vizenin alınması mümkün değildir. Ancak, bu 6 aylık dönem tek bir seferde İngiltere de geçireceğiniz aralıksız 6 ay olabileceği gibi çok daha sürekli giriş çıkışlarla İngiltere de geçirilen sürelerin toplamı olarak da son 12 ay içerisinde 6 ay olabilecektir. Bilindiği gibi İngiltere turist vizesi 6 aylık, 1 – 2 – 5 – 10 yıllık süreler için verilebilmektedir. Bu geçerlilik süreleri içerisinde aldığınız İngiltere turist vizesi 6 aylık dahi olsa (aksi vizeniz üzerinde özellikle belirtilmedikçe) birden fazla giriş çıkış yapılabilmektedir. 6 aylık olan bir vize için 6 aydan fazla kalabilmek 12 ay içerisinde mümkün olmayacaktır. Ancak, 6 aylık vizenin tekrar alınması halinde aynı yıl içerisinde yani son 12 ay içerisinde 6 aylık kalma limiti aşılacak olduğundan bu ziyaret yasa dışı hale gelecektir. 1 – 2 – 5 – 10 yıllık süreli İngiltere turist vizesi türlerinde ise her altı ayda bir giriş çıkış yapma zorunluluğu mevcuttur. Yani bir kerede vizenizin suresi 10 yıllık da olsa 6 aydan fazla İngiltere de kalamazsınız ve 6 ay dolmadan ülkeden ayrılmak zorundasınız. Sonrasında tekrar giriş yapılabilir bu 10 yıllık süre içerisinde ancak yukarıda belirtildiği gibi size verilen İngiltere turist vizesinin geçerlilik suresi ne olursa olsun ( 6 ay, 1 – 2 – 5 – 10 yıllık) son 12 ay içerisinde 6 aydan fazla İngiltere de kalamazsınız. Netice itibariyle, eğer yukarıdaki şatlara uyulmazsa, vizeniz siz Türkiye’de iken veya İngiltere ye vardığınızda göçmenlik memurları tarafından veya İngiltere de bulunduğunuz süre içerisinde İngiltere Göçmenlik Acentesi tarafından iptal edilebilir. Şayet bu olmazsa bile, size verilen İngiltere turist vizesinin geçerlilik süresinin sona ermesine müteakip tekrar başvuru yapmak istediğinizde, bu husus İngiltere vize memuru tarafından göz önünde bulundurulacak ve bu yeni yaptığınız başvurunuzun reddedilmesine ve İngiltere vizesi alamamanıza yol açacaktır.
  2. Yukarıdaki süre şartının istisnaları bazı ziyaretçiler için söz konusudur. Bu istisnalar haricinde, İngiltere turist vizesi İngiltere de uzatılamayacaktır. Bunun anlamı örneğin 6 aylık bir İngiltere turist vizesi alıp altı ay bitmeden önce de olsa bu sürenin uzatılması için İngiltere içerisinde bulunduğunuz sırada bu tür başvurunun yapılamayacağıdır. Böyle bir başvuru kesinlikle reddedilecek ve bu ret kayıtlarda kalacağından ileriki zamanda aynı tür vize almanızın önünde engel teşkil edebilecektir. Dolayısıyla, İngiltere konsolosluğu tarafından size verilen İngiltere turist vizesinin süresi dolmadan ve her halükarda 6 aylık süre dolmadan (1 – 2 – 5 ve 10 yıllık vizeler için) Türkiye’ye dönmeniz ve eğer İngiltere vizenizin geçerlilik süresi dolmuş ise yeni bir başvuruyu Türkiye’den İngiltere konsolosluğuna yapmanız gerekmektedir.
  3. Süre konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise sudur; İngiltere turist vizesi başvurusu yapıldığı zaman size ne amaçla ve ne kadar süre için İngiltere de kalmak istediğiniz İngiltere konsolosluğu tarafından sorulmaktadır. Bu sorulara, örneğin bir arkadaşımı iki hafta için ziyaret edeceğim diye cevap verdikten sonra ve vizenizi aldıktan sonra iki hafta yerine 6 hafta kalırsanız ve bunun zorunluluktan kaynaklandığını gerekçeleri ile birlikte inandırıcı şekilde açıklayamazsanız, vizeniz iptal edilebileceği gibi, iptal edilmese bile bir sonraki yapacağınız vize başvurusunda İngiltere konsolosluğu tarafından değerlendirilebilecek ve vize başvurunuz (yanlış beyan verip vize aldığınız için bir önceki vizenizde) reddedilebilecektir. Dolayısıyla yapılması gereken İngiltere konsolosluğuna İngiltere vize başvurusu yapılırken İngiltere de kalmak istediğiniz süreyi mümkün mertebe kesin olabilecek şekilde belirleyip bunu da spesifik olarak bildirmek ve beyan etmektir.
  4. İngiltere turist vizesi başvurusu yapmak için bilmeniz gereken diğer bu bir husus ise sudur; maddi olarak yeterli kaynaklarınızın olması ve kamu sosyal yardımlarına İngiltere de kaldığınız süre içerisinde başvurmayacağınız ve buna ihtiyaç kalmayacağının İngiltere konsolosluğu tarafından İngiltere turist vizesi başvurunuzun yapıldığı sırada bu başvuruya ek olarak verilen belgelerden tespit edilebiliyor olmasıdır. Şayet başvuru dosyanızdan bu inandırıcı şekilde tespit edilemiyorsa, sizin bu yardımlara başvurmayacağınıza dair beyanlarınız İngiltere vizesi almanız için yeterli olmayabilecektir.

İngiltere’ye başka bir amaç için yani asıl amacınız ziyaret etmenin dışında ise ancak herhangi bir sebeple amacınıza uygun olan İngiltere vizesi türü yerine İngiltere turist vizesine başvurmayı düşünüyorsanız ve İngiltere’ye gidince süresi bitmeden önce amacıma uygun olan vize türüne İngiltere içinde başvururum diyorsanız dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü bu husus tek başına bile şayet tespit edilirse ret gerekçesi olacaktır. Bu konuda kesin tavsiyemiz amacınıza uygun olan İngiltere vizesi türüne daha baştan başvurmanız ve İngiltere turist vizesine başvurmamanızdır. Ancak eğer İngiltere turist vizesi alırken değil de İngiltere de bulunduğunuz sırada fikriniz değişir ve İngiltere de kalmak isterseniz ve bunun tamamen İngiltere de bulunduğunuz sırada bir fikir değişikliğinden kaynaklandığını ve turist vizesini alırken kesinlikle böyle bir amacınızın olmadığını ispat edebilirseniz bu halde sadece bazı diğer vize türleri için İngiltere de bulunduğunuz sırada başvuru yapıp amacınıza uygun olan vize türüne başvurmanız mümkün olabilecektir. Turist vizesi ile İngiltere’ye geldikten sonra hangi vize türlerine geçiş yapabileceğinizi amacınıza uygun vize türü ile ilgili sayfalarımızı inceleyerek öğrenebilirsiniz. ( örneğin ingiltere öğrenci vizesi veya ingiltere evlilik vizesi ile ilgili sayfalarımızda bu husustaki bilgileri ve turist vizesinden geçiş yapıp yapamayacağınızı öğrenebilirsiniz)